Nurcular da meşru rızıkla imtihanı olunuyorlar
Sunuculuğunu Yeni Asya Gazetesi Yazar Cenk Çalık’ın yaptığı Risale-i Nur’dan Röportajlar köşesinde konuğumuz Yeni Asya Gazetesi Edebiyatçı Yazar İslam Yaşar oldu. Sayın İslam Yaşar ile 36. Bölüm’de Mektubat, 29. Mektup, Hücumat-ı Sitte Risalesi, 3. Desise-i Şeytaniye bölümünde “Nurcular da meşru rızıkla imtihanı olunuyorlar” konusunu ayrıntılarıyla konuştuk.
- Tamah yüzünden çoklarını avlıyorlar
- Avlanmak ve istiğna
- Meşru rızık, Acz ve iftirakın nisbetinde geliyor
- Zihayat ve eşcar duruyor, hayvanat rızıklarının peşinde koşuyor
- Vasıta-i rızık iktidar değil, iftikardır
- Vesile-i rızk-ı helal acz ve iftikardır, zeka ve iktidar değildir
- Helal rızık tayin edilmiş rızka bakıyor
- Milletler içinde şiddet-i hırsla meşhur olan Yahudi Milleti
- Celb-i rızkın medarı zeka ve iktidar değil, acz ve iftikardır
Mektubat
Yirmi Dokuzuncu Mektup
Altıncı Risale olan Altıncı Kısım
ÜÇÜNCÜ DESİSE-İ ŞEYTANİYE
Tamah yüzünden çoklarını avlıyorlar.
Kur’ân-ı Hakîmin âyât ve beyyinâtından istifaza ettiğimiz kat’î burhanlarla çok risalelerde ispat etmişiz ki, meşru rızık, iktidar ve ihtiyarın derecesine göre değil, belki acz ve iftikarın nisbetinde geliyor. Bu hakikati gösteren hadsiz işaretler, emâreler, deliller vardır. Ezcümle:
Bir nevi zîhayat ve rızka muhtaç olan eşcar yerinde durup, onların rızıkları onlara koşup geliyor. Hayvânat, hırsla rızıklarının peşinde koştuklarından, ağaçlar gibi mükemmel beslenmiyorlar.
Hem hayvânat nev’inden balıkların en aptal, iktidarsız ve kum içinde bulunduğu halde mükemmel beslenmesi ve umumiyetle semiz olarak görünmesi, maymun ve tilki gibi zekî ve muktedir hayvânat sû-i maişetinden alîz ve zayıf olması gösteriyor ki, vasıta-ı rızık iktidar değil, iftikardır.
Hem, insanî olsun, hayvanî olsun, bütün yavruların hüsn-ü maişeti ve süt gibi hazine-i rahmetin en lâtif bir hediyesi, umulmadık bir tarzda onlara zaaf ve aczlerine şefkaten ihsan edilmesi; ve vahşî canavarların dıyk-ı maişetleri dahi gösteriyor ki, vesile-i rızk-ı helâl acz ve iftikardır, zekâ ve iktidar değildir.
Hem dünyada, milletler içinde şiddet-i hırsla meşhur olan Yahudi milletinden daha ziyade rızık peşinde koşan olmuyor. Halbuki zillet ve sefalet içinde en ziyade sû-i maişete onlar maruz oluyorlar. Onların zenginleri dahi süflî yaşıyorlar. Zaten ribâ gibi gayr-ı meşru yollarla kazandıkları mal, rızk-ı helâl değil ki meselemizi cerh etsin.
Hem çok ediplerin ve çok ulemanın fakr-ı hali ve çok aptalların servet ve gınâsı dahi gösteriyor ki, celb-i rızkın medarı zekâ ve iktidar değildir, belki acz ve iftikardır, tevekkülvâri bir teslimdir ve lisan-ı kal ve lisan-ı hal ve lisan-ı fiil ile bir duadır.
İlk yorumu siz yazın